Een uitspraak waarbij je je afvraagt “wat bedoelen we hier nu precies mee?”. 

 
“De traditie is niet variabel”
Een stelling dat nogal dwingend kan zijn. En dat is het ook. Simpelweg wat kata’s lopen en wat duo oefeningen uitvoeren is niet wat Wado Ryu is. Er zit een grootte diepgang in. Vele zaken zijn aan elkaar gekoppeld het weglaten of naar eigen inzicht uitvoeren is als het niet houden aan het maken van traditionele gerechten. Je hebt dan iets anders. De combinaties en afhankelijkheden zijn complex, moeilijk te doorgronden. Afwijkingen zijn dan ook niet wenselijk omdat je uiteindelijk iets anders overhoud dat geen Wado heet.
 
“De groei is oneindig”
Wado Ryu kent heel veel niveaus van uitvoering. De verworven kennis is een groeiende factor in deze. Omdat dit zo enorm veel is krijg je het mondjesmaat toegediend. Deels omdat het zoveel is en je makkelijk de moed kunt verliezen en deels om te kijken of je het wel aan kunt. Dit laatste is een beetje flauw, dat is begrijpelijk. Maar denk aan dat met ieder nieuwe kennis je vaardigheden zullen groeien. Dit kan gewoonweg niet in een keer. Dit duurt vele jaren zo niet decennia. Je moet niet vergeten dat de grondlegger deed er ruim 70 jaar over om dit systeem te ontwikkelen en die trainde bijna tien uur per dag. Nu zijn ontwikkelen en leren twee totaal verschillende dingen. Het invoegen van nieuwe ideeën en testen hiervan is iets anders dan het leren van een uitgedacht systeem.
 
Er is iets dat heet Tsukuri:
Grofweg vertaald betekend dit vormen, jou vorming. Dus voor iedereen en ieder niveau is er een andere vorm. Dit is niet liegen maar een waarheid naar je eigen kunnen. Mede vanwege dit feit kun je stellen dat het lesgeven in Wado maatwerk is. Een opmerking voor je buur hoeft niet op jou van toepassing te zijn. Geduld is hier een belangrijke factor. Vragen stellen is ook heel belangrijk. Hier is uit af te leiden waar jij staat en hoe je sensei je verder kunt helpen je uitdagen om een nieuwe deur te vinden en vooral te openen.
 
Tsukuri stelt je dus in staat om te groeien volgens je eigen pad.