Wado Inhoud versus Vorm:

Als je begint met Wado weet je niet zoveel anders dan wat je in de Dojo om je heen ziet gebeuren. Je kijkt naar anderen en probeert dat na te doen. Iedereen leert in zijn/haar tempo. Dit kun je en moet je ook niet vergelijken. Het is jouw sport en niet jullie sport. Het is dus een individuele reis, een ontdekkingsreis.

Iedereen ervaart de reis anders. Het kijken naar de Sensei en dan het nadoen wordt door iedereen anders ingevuld. De een kijkt naar de voeten, de ander naar het hoofd of schouders. Iedereen kijkt naar de ’eigen’ details. Dit bepaald ook een beetje jouw reis.

Nu is het zo dat bij Wado 90% onder het oppervlak gebeurt. Dit betekend dat je te maken krijgt met zaken die of helemaal niet kent of dat je opnieuw moet leren om te bewegen. Dit is in het begin niet zichtbaar. Dit moet je langzamerhand worden verteld.

Zaken als de grond omhoog trekken; voeten trekken en handen duwen, altijd; Heaven Earth Men; Facia; rotatie punten, schietende knieën, etc. etc. Komende bij dit punt is er een scheiding tussen ‘vorm’ en ‘inhoud’ ofwel de buitenkant en de binnenkant, ook wel Nairiki. Iedereen kan de vormpjes leren. In meer of mindere mate is dit goed te doen. Echter, omdat de meesten niet bekend zijn met ‘inhoud’ achter de ‘vorm’ ligt hier een wereld dat echt vele malen groter is dan dat je zou denken. Bijna oneindig groot. Er is altijd wel weer een volgende berg te beklimmen nadat die voor je hebt beklommen. Altijd.

We zeggen daarom dat de verandering de constante is. Dit is werkelijk een spiegel van je dagelijkse leven. Ieder jaar bent je weer gegroeid en zal je een beetje ander mens zijn. Hier is dit niet anders. Vindt je de constante verandering niet leuk dan heb je in je verdere leven een uitdaging. Verandering is in onze directe omgeving; Groen groeit; Vrienden komen en gaan; ieder jaar wordt je een jaar ouder; Je rond je school af en gaat werken; je veranderd van baan; je krijgt een relatie etc. etc. Verandering alom.

Zo ook dus hier. Het leren van de vormpjes is de ‘makkelijke’ kant. Om te komen tot de inhoud is de werkelijke uitdaging. Daar ligt de groei om te leren doorzetten als het even niet lukt. Dit zal zich uitten in je privé leven. Je zal bewust of onbewust deze ontwikkelde kwaliteiten gaan gebruiken.

Het is heel mooi als je alle vormpjes leert maar dan begint het dus pas. De vormpjes kun je in een paar jaar uit je hoofd leren maar de inhoud ben je decennia mee bezig en zal zeer waarschijnlijk nooit ophouden. Zelf ben ik meer dan 4 decennia bezig en leer nog steeds. Intrigerend en uitdagend. Als je dat leert waarderen dan kan het erg interessant voor je worden.

Motivatie:
De verhouding tussen het aantal starters en uiteindelijk het aantal zwarte-banders is groot. Heel groot. Er liggen hier groot aantal redenen aan ten grondslag. De vele afleidingen de er tegenwoordig zijn maken het niet makkelijk om deze uitdaging te blijven aangaan: Verandering van school, examens; verhuizen; relatie; inbreuk op je agenda door anderen, interesse verliezen, etc.

Daarbij is er een termijn van 5-7 jaar dat iedereen een dip ervaart. De oplossing hiervoor ligt in de regelmaat. Altijd op de les verschijnen helpt om de drempel te verlagen als je eens geen zin hebt. Dit helpt ook om zaken in je lijf te krijgen. Regelmaat is alles.