Naamsverandering

Als je op onze website komt zal het je wellicht zijn opgevallen dat we geen “sportschool Tenno – Wado Ryu Karate” meer heten maar “Budo Academy Academy” met als aanvulling Wado Ryu karate Jujutsu. Maar waarom die naamsverandering? Als je je school een “sportschool” noemt dan leg je de link naar sport. Wij vinden dat de manier waarop we Wado Ryu doen we meer bezig zijn om de leden Budo te leren dan sport. Natuurlijk hebben we evenveel plezier maar de “mindset” bij Sport is totaal anders dan bij Budo. Niet dat het één beter is dan het ander. Waarom dan deze verandering? Eigenlijk zijn we hier al heel lang mee bezig en heeft een ieder van jullie er al bewust of onbewust hier mee te maken. Zeker de hogere gegradueerden weten als geen ander dat we het “Sport” gedeelte al heel lang achter ons hebben liggen. Alleen de naam was nog anders.

 

Bijna iedereen heeft wel eens gezien met hoe weinig kracht mensen om te gooien zijn of met hoe weinig beweging aanvallen worden ontweken, dit is het gevolg van een jarenlange studie naar de bron van Wado Ryu. Wado is in haar kern een Oude stijl, een Koryu, een Klassieke Budo Stijl. Wado Ryu wordt meestal beoefend als een karate vorm en niet als een Jujutsu vorm met karate aanvullingen. En wat je tegenwoordig ook ziet is dat het Wado Ryu Karate steeds meer hoofdzakelijk een kumite nadruk heeft. Niks mis mee als anderen dat willen maar wij willen de toch wel meer de Jujtusu vorm bewaren. De motor van onze stijl.

Wat jullie hier direct van merken is dat de exameneisen erg hoog liggen. Hoger dan gebruikelijk. Het technisch detail niveau is enorm omhoog gegaan en dat merk je als beoefenaar. Maar ook dat de theoretische kennis heel erg belangrijk is. Achtergronden, kennis van principes en concepten maar ook je woordenschat in het Japans is belangrijk. Japans is een gevoelstaal en de naam van een techniek zegt vaak iets over het concept hiervan. Deze verandering in focus en kwaliteit heeft wel zijn impact gehad op de school. Niet alle leden hiertoe bereid geweest om hier in mee te groeien en hebben onze school verlaten. Dat is erg jammer maar het wel het gevolg van de weg die we ingeslagen zijn. Afbreuk doen aan het concept van Wado Ryu is uiteindelijk falen in het doorgeven van de boodschap van de grondlegger.