In een notedop . . .

Één van de belangrijkste principes van Wado-Ryu is “het ontmantelen van de spierkracht”. Het is van groot belang dat er voor het uitvoeren van de techniek geen kracht wordt gebruikt. Dat is waarom Wado kata echte kracht bezit. Het is niet een soort dans. In Wado houdt je niet vast aan Kime – inzet. Dit wordt Nuki genoemd en is heel moeilijk te leren. Je moet geheel geen spanning in de spieren hebben, alleen structuur. Je ziet dit ook in andere Martial Arts zoals Kendo en jujitsu. Menig westerse beoefenaars houden te lang vast aan spanning – Mudana-Ugoki – wat inhoud dat ze te veel en te lang kracht gebruiken.

 

Dit is wat het Wado zo anders maakt. Wanneer men Wado niet goed begrijpt lijkt het soft en zwak, maar een geoefend oog kan zien voor wat het is. Je moet alle kracht ontrekken aan je techniek zolang deze niet niet compleet is of impact heeft. De techniek moet van geen spanning naar spanning naar geen spanning gaan in een oogwenk. Daarom lijkt het bij de oudere grootmeesters zo soft alsof er geen kracht wordt gebruikt. In Martial art is er nooit onnodig spanning in de spieren.

In het Wado is de manier van aanvallen die van het Karate. Er is een gezegde dat in Wado neem je een hap karate en kouwt erop. Dan slik je het door en komt het in je maag en wordt het verteerd totdat het Jujitsu eruit komt. In Wado beoefenen we Kata anders dan anderen. We blokken ook en doen andere karate-achtige bewegingen. De verdegingen (sente) in Wado zijn meer jujitsu gebruikmakend van principes als Nagashi, Inasu en Noru dat meer dagelijkse principes zijn van Kendo – zwaardvechten.

Je kan natuurlijk niet leren verdedigen als je niet eerst leert aanvallen. In het karate gedeelte van Wado daarna leer je taisaki en hoe je je moet verdedigen dat meer jujitsu is. Uiteindelijk leer je het principe van “Ai-Nuki”, wat inhoud dat je niet bruut tegen je tegenstander in gaat, maar op een natuurlijke wijze naar een goede positie beweegt om hem te verslaan met zijn eigen kracht. Fysiek onaangetast en mentaal altijd zonder reden. Dit is ook een betekenis van “Wa” in Wado. Harmonie van binnen en buiten door Ai-Nuki.