Als ik iemand spreek die niet bekend is met dit wereldje dan hoor je altijd. Oh, je doet aan karate. Ja, kan je het de mensen kwalijk nemen. Het is moeilijk uit te leggen dat je verschillende stijlen hebt met daarin nog weer differentiatie. Als je dan verder het gesprek aangaat komt altijd de vraag naar voren of je ook stenen doorslaat en of je daar voor moet trainen.

 

Breektesten - Tameshigeri - ofwel het doorslaan van planken en stenen. In het verleden hebben we als school vele demonstraties gegeven. Een vast onderdeel was het door slaan planken en stenen. Maar wat is hier nu de zin van? Waarom doen we dat?

Eigenlijk is het een vorm van zelfovertuiging. Het kunnen omgaan met de stressfactor. Wel of niet kunnen doorslaan is daarom ook eigenlijk niet belangrijk. Natuurlijk vind je het leuk als het lukt maar voor jezelf is de concentratie, de overtuiging en toe te passen techniek veel belangrijker. De krachten die los komen zijn enorm. Eigenlijk zou de karate-ka hier al het inzicht moeten krijgen dat het gebruik van karate op straat niet zonder risico is, maar dat is een andere discussie.

Een goed uitgevoerde techniek zonder overtuiging zal niet het gewenste resultaat geven. Alle factoren zijn hier belangrijk. Je zodanig concentreren dat het breken van de stenen of het hout het allerbelangrijkste is van dat moment. Nul procent twijfelen dat het je niet gaat lukken. De angst dat er iets stuk gaat bij je elimineren tot nul. De beheersing van je adrenaline op dat moment is een topprestatie.

De allereerste keer dat ik een breektest deed met stenen was ik zodanig geconcentreerd dat ik de video beelden moest terug kijken om te zien hoe het me was gelukt. Totale overconcentratie. Langzaamaan leer je dat het reguleren van deze stress een doel op zich is.

Het omgaan met stress is heel erg belangrijk voor een karateka. Waarom? Omdat stress ervoor kan zorgen dat je bevriest. Je komt vast te zitten. Je spieren doen niet meer wat jezelf wilt en worden erg traag. In een stress situatie is dat nou net niet wenselijk. Let wel, een stressituatie is niet persé vechten. Het kan een heftige discussie zijn of een opbouwen agressieve situatie of een ongeluk.

Er zijn ook nog andere mogelijkheden om de omgang met stress te trainen maar wellicht dat in een andere topic. Belangrijk is dus dat het doorslaan van hout en stenen niet het doel heeft om te showen. Het is een onderdeel van het karate waarin de karateka weer verder kan groeien. Het leermoment van beheersing in ander situaties kunnen toepassen zowel in de training als daarbuiten in je dagelijks leven. Het kunnen schakelen – binnen een fractie van een seconde – tussen gebruik of geen gebruik van adrenaline, het uitschakelen van angst is wat de karateka dan meer zelfverzekerder maakt.