Binnen het Wado ryu Karate is er de uitleg van Kata. Je weet wel die serie aan aanvallen en verdediging die je alleen doet. Nu betekent Kata - vorm. Maar alles dat je doet in Wado, of het nu alleen of met zijn tweeën is, alles is Kata. Maar in de 1 persoon Kata wordt altijd gevraagd "wat "ben ik aan het doen? of "waarom val ik zo aan of verdedig mij op die manier?". Het grote verschil met onze stijl en die van anderen is dat wij geen eenduidige uitleg hebben. Het is dus niet zo dat een hoge blok altijd bedoeld is voor een rechte stoot naar het hoofd. Er kunnen ook andere situaties denkbaar zijn waar deze blok bruikbaar is. Om nu vast te leggen wat de aanval en verdediging is voor een hele Kata heet Bunkai. Dit doen we dus in Wado niet. Daarom kan men ook zeggen dat Wado geen Bunkai heeft. De reden is dat een Wadoka flexibel wilt blijven in het bewegen en maar een beperkt aantal technieken wilt leren die in vele situaties toepasbaar zijn.
 

Het kan wel zo zijn dat de zuivere techniek in iedere situatie iets anders wordt toegepast. Maar de basis van de techniek is gelijk. Dit heet dan weer Omote en Ura. We hebben de zuivere vorm en de iets wat aangepaste vorm.

Wat Wado wel heeft is Gaizetsu. Dit is verklaren waar je mee bezig bent. Dus jou idee van wat je aan het doen bent. Als het werkt is het goed. Als het niet werkt moet je nog even over nadenken. Dit proces van nadenken is wat men in Wado moet zoeken. Flexibiliteit wordt hier gevraagd. 

zie ook: