Allereerst is het examen niets meer maar ook niet minder een test om te kijken hoever je bent. Het belang van een volgende band wordt weleens overschat. Het opgaan voor een examen is al genoeg om weer voor een periode te investeren in jezelf. Daar wordt je dus al beter van.
 

Hoe doen we het nu binnen de school? Een aantal malen per jaar zijn er mogelijkheden om examen te doen. Dat mag maar hoeft niet. Je mag ook overslaan of op een ander tijdstip vragen om examen te doen. Examen doen is persoonlijk.

Omdat we nu bij JKF Wadokai Japan zijn aangesloten heeft dat nogal wat gevolgen. Het eerste Dan examen, die je bij JKF Wadokai, moet afnemen is zodanig zwaar dat je heel veel tijd nodig hebt om te groeien naar die standaard. Daarom hebben we binnen de school dan ook de lagere banden verdeeld in twee stappen. Dus gele slip en gele band en oranje slip en oranje band. Daarna loopt zijn de stappen per band. Met als uitzondering de inhoud. Bijvoorbeeld bij de oranje band moet je nu stof kennen en kunnen dat vroeger bij de eerste bruine band werd gevraagd. En zo verder. Dus veel zwaarder. Onze groene banders worden uiteindelijk de oude bruine banders.

De reden dat alles meer naar de lagere banden is getrokken heeft te maken met het niveau dat op een Dan examen moet worden getoond. Je hebt dus heel veel tijd nodig  om de verplichte Kata's Pinan Yondan, Kushanku en een vrije Kata te laten zien. Deze vrije Kata mag niet een lagere Kata zijn. Daarnaast moet je ook nog Pinan Yondan uitleggen - Gaizetsu.

In de oude situatie leer je Kushanku pas bij je tweede bruine band. De periode daarna is ongeveer twee jaar tot zwart. Dit is dus te kort gebleken. Je moet ook nog een andere kata laten zien, begrijpen, anders dan een Pinan Kata. Nu heb je meer tijd en kan je je ook nog richten op een vrije kata.

Na je groene band examen moet je in ieder geval Pinan Yondan en Kushanku op ieder volgend band examen laten zien maar dan van een steeds beter niveau. Als je dan eenmaal zwarte band examen doet dan heb je deze twee kata's al vijf keer op een eerder examen laten zien en zou het voldoende moeten zijn om zwart te halen.

Kijk voor de exameneisen op de website.