Zoals velen roepen betekend Kata "vorm". In het karate bestaat een kata uit een reeks verdedigingen en tegenaanvallen die op een logische manier zijn gecombineerd tot een gevecht tegen denkbeeldige tegenstanders. Ook is de kata een wezenlijk onderdeel van het karate, net als Kihon Kumite. Kata training is bedoeld om technieken correct te leren uitvoeren. De technieken in iedere kata liggen van begin tot het einde vast. Afwijken van de vorm betekend vaak dat je aspecten van de kata zal gaan missen of zelfs nooit zal ontdekken.
 

Gewoonlijk wordt een kata zonder aanvallers uitgevoerd, slechts voor de uitleg kan het nuttig zijn een kata met partners uit te voeren. Zie ook "Bunkai of Gaizetzu". Een kata, of delen ervan, kunnen dus bijna overal, door iedereen en op elk tijdstip worden beoefend. Zelfs oude en heel jonge mensen kunnen met behulp van kata sterker worden en alert blijven, terwijl ze tegelijkertijd zichzelf leren verdedigen.

Wie een kata uitvoert, moet zich voortdurend bewust zijn van de betekenis van de bewegingen. Iedere techniek moet zo correct mogeljik en naar het gevraagde niveau worden uitgevoerd. Alleen wanneer een kata op die manier wordt beoefend, onstaat een 'levende' vorm en kunnen technieken op den duur automatisch worden uitgevoerd met echte tegenstanders.

Vooral in het begin is kata soms saai. Maar na verloop van tijd zal het je duidelijk worden hoe moeilijk het is om kata goed uit te voeren. er is een japanse uitdrukking Kata Hitatsu Sannen, wat er op neerkomt dat er drie jaar nodig is om één kata goed te leren. De gedachte hier achter is dat het belangrijker is één kata goed te kunnen uitvoeren dan vele kata's oppervlakkig te kennen maar er geen enkele te beheersen.

Zie ook:
- wat is er toch met Kata deel 1
- wat is er toch met Kata deel 2